מכון פתרונות
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תקשיבו רגע..

אחד הדברים החשובים ביחסי הורים וילדים הוא קביעת גבולות. אך כדי שניתן יהיה לייצר גבולות, חיוני שיהיה קודם קשר טוב עם ילדים. אחד הגורמים המרכזיים ביצירת קשר מוצלח עם הילדים – זו התקשורת. מרבית ההורים בטוחים שהם מתקשרים מצוין, והבעיה היא בכלל של הילד, והם אינם בהכרח פתוחים ללמידה של משהו חדש. ופה יש ליועץ המשפחתי מקום ללמד את ההורים נדבך כה יקר ערך בשיפור היחסים עם הילד .

יעוץ משפחתי

תקשורת טובה מתחילה בהקשבה

כמה מאיתנו באמת יודעים להקשיב ?
הקשבה נקייה כמעט ואינה קיימת משום שכולנו מוטרדים מדבר זה או אחר בכל רגע נתון. יועצים משפחתיים ומדריכי הורים מסבירים כי ההקשבה מלאה בעיוותים כמו למשל להתפס לתפל ולא לעיקר, לעיתים שלא במודע אנחנו מוסיפים פרטים מתוך חוויות דומות שחווינו בעצמנו או פרשנות שלנו – ולא מעט מאיתנו נוטים לעשות הכללה – אם קרה משהו פעם אחת זה כנראה קורה כל הזמן..

ובכל זאת ניתן להקשיב -גם יועצים משפחתיים ומדריכי הורים, וגם כמובן הורים צריכים להבין שהסוד הוא שההקשבה שאנחנו מתכוונים אליה אינה באה מהאוזניים, כלומר באמצעותם אנחנו שומעים, אבל היא ללא ספק מושפעת ממערכת האמונות שלנו, הזכרון שלנו, הרגש שלנו, המצב רוח באותו רגע ועוד, כל אלה מחליטים במה להתמקד ולעיתים נמחקים חלק מהדברים שנאמרו לנו.

כשמגיע מידע שאינו תואם את התפיסות שלנו, אוטומטית נעשה סינון/הכללה/עיוות וזאת כדי להיות צודקים.

אם ילד בא ומבקש מהוריו לעשות משהו , והמשהו הזה אינו מנוגד לתפיסת חייהם, אזי עצת היועץ המשפחתי תהיה  – פשוט תקשיבו למה שיש לו לומר בנושא, ממקום נקי, מדוע הוא  רוצה לעשות את מה שהוא רוצה לעשות,  נשאל שאלות כדי להבין, נתייחס לחסרונות וליתרונות –ורק לאחר מכן, נביע עמדה כזאת או אחרת.

הרי לומר לו לא נוקב וחד משמעי אפשר בכל רגע,  אם החלטנו שלא, אבל ראוי יהיה אם נעשה זאת אחרי שהקשבנו.

בייעוץ משפחתי ובהדרכת הורים נלמד הורים כי הקשבה נקייה משמעותה נקייה מ:

  • משיפטיות
  • מהשוואות – של מה אני הייתי עושה במקומך או מה האח שלך היה עושה וכן הלאה.
  • ממחשבות שרצות לנו בראש תוך כדי שהילד מספר לנו משהו
  • מהזדהות יתר
  • מהקשבה חלקית  והתעסקות בגירויים אחרים תוך כדי
יעוץ משפחתי

אז מה דרוש להקשבה אפקטיבית הן מצד היועץ המשפחתי והן מצד ההורה?

  1. אחד הדברים החשובים ביחסי הורים וילדים הוא קביעת גבולות. אך כדי שניתן יהיה לייצר גבולות, חיוני שיהיה קודם קשר טוב עם ילדים. אחד הגורמים המרכזיים ביצירת קשר מוצלח עם הילדים – זו התקשורת. מרבית ההורים בטוחים שהם מתקשרים מצוין, והבעיה היא בכלל של הילד, והם אינם בהכרח פתוחים ללמידה של משהו חדש. ופה יש ליועץ המשפחתי מקום ללמד את ההורים נדבך כה יקר ערך בשיפור היחסים עם הילד .
  2. להיות רגע במקום של "לא יודע" – לא מעט יועצים משפחתיים עסוקים בשאלה "איך אני יכל לעזור", "מה חשוב לו", וכיועץ משפחתי המקום של לא בטוח – זה מקום רע במיוחד. לכן מאד חשוב לבוא ממקום של דף חלק! ולא לקפוץ למסקנות של מה עושים אחרי כמה משפטים. וכך גם כמסר להורים – אתם לא חייבים לפתור את כל הבעיות, פשוט תקשיבו עד הסוף- אולי תגלו שאתם כן יודעים כיצד לעזור וגם אם לא, לפחות הקשבתם.
  3. להיות במקום של סקרנות – להתעניין!! לרצות לשמוע עוד, לשאול זאת הדרך הטובה ביותר להגיע להקשבה מלאה.
בואו ננסה להיות במצב של הקשבה מלאה ואפקטיבית – כזאת שלא מכניסה פנימה את העמדות והתפיסות

לתחילתה של דרך חדשה

קבל פרטים נוספים מיועץ

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן